HAR DU BRUG FOR HJÆLP TIL VALG AF E-JUICE?

Når du har besluttet dig for at købe din første e-cigaret, skal du selvfølgelig også tage stilling til hvilken e-juice du skal købe og hvilken nikotinstyrke der passer bedst til dit behov.

I takt med at e-cigaretter er blevet et populært alternativ til rygning, er e-juice markedet eksploderet. Det betyder at der er rigtig mange smage og varianter at vælge imellem. De fleste skal igennem forskellige varianter før de finder deres favoritter og smagspræferencer.

Der er også andre faktorer, såsom nikotinstyrke og tykkelse af væske, der er vigtige at sætte sig ind når du skal købe e-juice.

I denne guide vil vi prøve at hjælpe dig på vej, så du nemmere kan tage stilling til dit valg af e-juice.

HVILKEN E-JUICE SMAGER BEDST?

Alle mennesker er forskellige og derfor er smag en subjektiv sag. Nogle foretrækker at dampe frugtsmage, andre tobak eller dessert, mange kan godt lide at der er lidt menthol i deres e-juicer(ofte kaldet cooling) mens andre synes det er ubehageligt i halsen og vil helst være foruden.

En del vælger dog tobakssmag til at starte med, da man gerne vil have en smag der er velkendt og minder om almindelige cigaretter. Den bedste måde at finde ud af hvilken smag man mest er til er, at prøve sig frem.

HVILKEN NIKOTINSTYRKE SKAL JEG VÆLGE?

E-juicer kan dampes både med og uden nikotin. Hvis du bruger e-cigaretten i forbindelse med et rygestop, er det meget vigtigt at du vælger den rigtige styrke nikotin i din e-juice.

God rettesnor er:

  • 0mg – hvis du ikke ønsker nikotin, men blot damp og smag.
  • 3mg – Hvis du har røget mindre en 5 cigaretter om dagen
  • 6mg – Hvis du har røget mellem 5 og 10 cigaretter om dagen
  • 12mg – Hvis du har røget mellem 10 og 20 cigaretter om dagen
  • 18mg – Hvis du har røget over 20 cigaretter om dagen

Tallene er vejledende og det kan være at du ikke rammer plet første gang. Hvis du får for lidt nikotin vil du føle, at du skal dampe meget for at få tilfredsstillet trangen og hvis nikotinstyrken er for høj kan den komme til at kradse i halsen og du kan blive nikotinskæv.

NB: Jo størrer mængder damp din e-cigaret producere jo kraftigere bliver nikotin kradset også i halsen

Husk man også kan få andre styrker hos os. det kan være at 6mg er for lav og 12mg er for høj for dig, så har vi e-juicer hvor du sagtens få styrker der ligger imellem de to tal. Eksempelvis Qlivia serien(link) som fås i mange smagsvarianter.

Nu ved du lidt om smag og nikotinstyrker, så lad os se lidt på VG/PG, som er begreber man anvender om væskens blandingsforhold, der er vigtigt at have kendskab til hvis man skal vælge en e-juice der passer til den e-cigaret man vil købe/har købt.

VG/PG, HVAD ER DET?

Fælles for alle e-juicer er at de indeholder aromaer som er koncentreret smag der ofte bruges i fødevareindustrien til at give et produkt en specifik smag.

PG som står for Propylenglycol ( E-1520) er også et stof der anvendes i e-juice. Det er et fugtgivende stof der anvendes i medicin, fødevarer, tandpasta, shampoo mm. PG har den effekt i e-juice, at den kan fordampe og giver en halskradsende fornemmelse ved inhalering.

E-juicer indeholder også VG, som står for vegetabilsk glycerin (E-422) der også anvendes i fødevarer, lægemidler og hudcremer. VG’s effekt i e-juice er, at det giver en tæt kraftig holdbar damp og er et vigtigt element i e-juicen.

Hvorfor er der lige at vi taler om det her? Først og fremmest så du ved, hvad den e-juice du damper består af, men også fordi at e-juicer har forskellige blandingsforhold af VG/PG.

Det er ikke helt lige meget hvilket blandingsforhold du vælger. Det kommer nemlig helt an på hvilken tank der sidder på din e-cigaret.

Der findes forskellige blandingsforhold, jo mere VG der er i en væske jo tykkere er væsken.

For at e-juicen kan absorberes af den coil som sidder i tanken kræver det at coilen har huller der er store nok til formålet.

Som nævnt er der forskellige blandingsforhold, dog er de mest udbredte og som du kommer til at møde mest når du ser på e-juicer, blandingsforholdene 50VG/50PG og 70VG/30PG. Det førstenævne blandingsforhold er tyndest og passer til tanke der er beregnet til MTL sugetype, da disse som tommelfingeregel bruger coils med små huller og væsken må derfor ikke være for tyk. 70VG/30PG er et noget tykkere blandingsforhold og passer til tanke der er lavet til DL sugetype da disse bruger coils med store huller.

Vi bestræber os efter at gøre det så nemt for dig som muligt at vælge det rigtige, derfor er der ved vores e-juicer og tanke specifikationer der hurtigt kan give dig et overblik over hvilket blandingsforhold e-juicerne har og hvilken sugetype vores tanke er lavet til.

ER DER NIKOTIN I E-JUICE?

Det er således at det i Danmark er ulovligt at sælge e-juice med nikotin, hvis flaskerne er større end 10ml.

Vi har et bredt udvalg af 10ml e-juicer fra Sundbygaard(link) og Liqua(link), der indeholder forskellige nikotinstyrker.

Ønsker man et bredere udvalg af e-juicer med mere indhold, findes der shortfill flasker som betyder at man køber e-juicen uden nikotin, hvor der i flasken er plads til, at man tilsætter nikotinbooster som man køber ved siden af. Dette kaldes ofte for shake and vape. En nikotinbooster indeholder 10ml og kan have forskellige nikotin styrker.

Det er forskelligt hvor mange boostere producenten har lavet plads til. Hvor høj en nikotinstyrke man kan få i flasker over 10ml afhænger altså af, hvor mange boostere der er plads til i flasken.

Der kan som regel være 1-3 booster i en flaske. Hvor meget nikotin det giver kan udregnes på følgende måde:

Hvis vi har en 60 ml flaske med 50 ml væske, så er der plads til 1 x 10ml booster. Lad os vælge en nikotinbooster med 18mg nikotin som er det højeste de kan fås i.

Nu har vi 60 ml væske i flasken. For at finde ud af hvor meget nikotin det giver skal vi sige 18 : 6 = 3 og det giver 3mg nikotin.

Havde vi en 60ml flaske med kun 40ml væske, var der plads til 2x10ml booster med 18mg nikotin, som giver os 36mg nikotin.

Bruger vi samme metode som før skal vi sige 36:6 = 6 og det giver 6mg nikotin.

Er der ikke nok plads i flasken til den ønskede mængde nikotin, kan man som alternativ købe en større flaske under DIY og blande væsken der. Dog kan smagen blive fortyndet.

Hvis du har brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte os ved at skrive eller ringe, så hjælper og vejleder vi dig gerne.

KAN MAN SELV BLANDE SINE E-JUICER?

Hvis man har overskud og lysten kan man sagtens blande sine e-juicer selv. Det er både sjovt og billigst i længden også kan du få det lige præcis som du vil have det, når det kommer til smag, tykkelse og nikotinstyrke.

Du kan købe alt hvad du skal bruge til dette her på siden.

Der kommer snart en DIY guide, der viser dig hvordan du gør.